Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Tippek tanácsok költöztetéshez, avagy....

hogyan készüljünk fel a költözésre

 

Egy pár éve készült felmérés alapján a magyarok kevesebbett költöznek életük során, mint az Európai Unió többi országának lakosai. Ennek okát pontosan nem ismerjük, de valószínűleg az a nevelésben keresendő. Ennek következményeként a költözés, és az ezt megelőző felkészülési lépések nem mindenki számára magától értetendőek. Ezért is kívánom megosztani az általam tapasztalt, kis odafigyeléssel és anyagi ráfordítással, könnyen kiküszöbölhető hátráltató tényezőket.

 segítség költözöm

Lomtalanítás, selejtezés:

A költözés egy remek alkalom, hogy háztartásunk felesleges, vagy épp lelakott dolgaitól megszabaduljunk. Régi nem használt ruhadarabok, sok éves gyermekjátékok, porosodó nippek és a régi roskadozó bútordarabok a pincéből, vagy lomosból nem csak, hogy kevéssé előnyös az új lakásban, hanem ezek elszállítása többlet költséget is jelent.

selejtezés

Ha velem költözik vállalom, hogy a szükségtelenné vált ingóságait költöztetése során eltávolítom régi otthonából. Velem biztosra mehet, ezek az ingóságok nem fognak visszaköszönni Önre a szomszéd utcasarkon.Gondoskodom az elszállítást követően, a lomok legális, megfelelő lerakó helyre történő szállításáról!Kommunális hulladék szállítása nem megoldható! Ha nagyobb mennyiségben van kommunális hulladéka, akkor gondoskodjon konténer biztosításáról a lomtalanítás idejére. Ózd és vonzáskörzetében segítek a konténer rendelésben!

Az újrahasznosítás, és a környezetvédelem fontos számomra, így ha igénybe veszi lomtalanítási szolgáltatásom Ön is biztos lehet abban, hogy a lehető legjobb helyre kerültek a leselejtezett dolgai.

 

Csomagolás, dobozolás, jelölés:

A lomtalanítást követően megmaradt dolgait helyiségenként rendszerezve szállításra kész állapotba csomagolja össze. Csomagoláshoz szüksége lesz költöztető dobozokra, melyek masszív többrétegű kartonból készültek. Tapasztalatom szerint kiváló alternatíva a zöldséges bódékból olcsón beszerezhető banános doboz. Ha a dobozon a teteje is rajta van, hat rétegű, erőteljes dobozt kapunk, ami egymásra akár több sorban is biztonságosan elhelyeztő.

banános doboz

A dobozokban elhelyezhetünk kisebb használati tárgyakat, evőeszközöket, könyveket, fényképeket. A törékeny tárgyaknál az aranyszabály, hogy nincs kevés csomagoló anyag! Újságpapír, hungarocell darabok, puha textil anyag, ezek közé kell rejteni az értékes, és törékeny kristályokat, tálaló készletet, mindaddig amíg a doboz belsejét azok teljesen ki nem töltik. A törékeny, vagy a nehéz dobozokat feltétlen jelölje meg, mivel ezek a szállítás alatt külön kezeljük.

A ruha- és ágyneműk, plüssök, cipők egyéb ömlesztve is biztonságosan szállítható holmik nyugodtan kerülhetnek erős sittes zsákba. A zsák száját le kell zárni, erre alkalmas madzaggal vagy gyorskötözővel.

A költözést követően még napokig eltarthat a kipakolás a dobozokból és zsákokból. Ilyenkor válik hasznossá, hogy becsomagolás utáni jelölések alkalmazása. Praktikusabb ha csak egy zsákot kell feltúrni a kívánt felsőrészért, nem tucatnyit!

Készítsen kézi poggyászt, amiben külön tárolja a napi rutinjához szükséges dolgait, gyógyszereket, pár váltás ruhát, iratait, bankkártyáját!

Ha velem költözik, és igényli a csomagolásra is kiterjedő teljeskörű szolgáltatásom nem kell a fent leírtakkal foglalkoznia. A kedvező óradíjon felül, csak a felhasznált csomagoló anyagok felár nélküli vételárat kell megfizetnie. Ha a csomagolást is mi végezzük azok éppségéért, felelősséget vállalok. A felelősség vállalás csak a helyszínen jelzett károkra vonatkozik, azt követő kárigény megtérítése kétséges.

 

Bútorok, nagy háztartási gépek:

A bútorok, háztartási gépek költöztetés előtti felkészítése megfelelő fokú gondosságot igényel.

Az ágyak, ülögarnitúrók fekvőfelülete sínes szerelék kialakítással vannak ellátve. Ezáltal azok könnyen és gyorsan két részre választhatók szét, és ugyanígy alakíthatóak vissza. Ha mégsem így lenne, akkor mindenképp szükséges egy szorító spanifer alkalmazása, hogy az ágy szállítás közben ne tudjon kinyílni. A sérülékeny, műbőr és bőr felületeket sztreccs fóliával kell védeni, a mozgatás során kivédhetetlenül is történhetnek mechanikai behatások amelyek kárt okoznak bennük.

A szekrények mindig legyenek szállítás alatt üresek! Ne legyen bennük semmilyen dolog, mint például a bútorszéf vagy akár a saját polcuk sem. A baleset veszély csökkentése miatt, győződjünk meg arról, hogy nincs a szekrények tetején semmilyen tárgy. 

A lapra szerelhető szekrények, legyenek költöztetés során lapra szerelve, mivel ezek kevésbe masszívak, mint az eleve összeállított, csapolt, csavarozott, ragasztott társaik.

A kulcsra zárható ajtók legyenek bezárva, a kivehető polcok eltávolítva, a vitrines szekrény ajtaja levéve, vagy alaposan rögzítve. 

A háztartási gépek közül a két ominózus készülékre hívnám fel a figyelmet. Egyik a hűtőszekrény, másik pedig az autómata mosógép.

A hűtőszekrény szakszerű szállítása közismerten is függőleges helyzetben történik. Bár technikailag kivitelezhető a fektetett szállítás, de Murphy törvénye miatt mi is mindig a bevált módszerrel dolgozunk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a készüléket a költözés előtt fél nappal engedjük le, jégtelenítsük. A teherautón felolvadó jég eláztatja csomagjait, egyéb berendezési tárgyait.

Az autómata mosógép szállításának titka a teljes víztelenítés, és a forgódob rögzítése. A víztelenítés hiánya kellemetlenséget okozhat, ha a liftben vagy a lépcsőházban tócsát hagyunk magunk után. A dob rögzítése az eredeti tőcsavarokkal történjen, ez megakadályozza a dob mozgását, szállítás közben a dob kopását, meghibásodását.

Ha velem költözik, díjmentesen vállalom bútorainak előkészítését a költözésre, azok lapra történő szét- és összeszerelését.

 

Szomszédok, parkolóhely:

Ha Ön társasházban lakik legyen szíves felhívni lakótársai figyelmét arra, hogy Ön költözni fog! Kérje meg őket, hogy legyenek előzékenyek a költöztetőkkel szemben, és türelmesebbek lift használatánál. Udvariás és előzékeny csapatommal még minden felmerülő problémát kíméletesen elsimítottunk!

A felpakolásnál és a lepakolásnál is célszerű a lakáshoz legközelebbi parkolóhelyet fenntartani a költöztető teherautó számára. Ehhez megoldás lehet, a saját parkolójármű, vagy a kordonszalag is, egy felhívó üzenettel "Költözéshez foglalva!" felirattal. Fontolja meg, hiszen a költöztető teherautó minnél távolabb parkol, annál tovább tart a költözködése.

A dobozok, és egyéb apróságok fel- és lepakolásánál jelentős időmegtakarítást jelent, hogy van felügyelő személy a teherautónál, mivel így nem szükséges minden alkalommal nyitni, zárni a raktér ajtót.

A fenti tanácsokból is látszik, hogy nem is olyan egyszerű elköltözni, egész életét dobozokba és zsákokba pakolni. A legfontosabb tanácsom, az hogy válasszon megfelelő költöztetőket, akik értékeit megbízhatóan, és sértetlenül elszállítják új otthonába!

Árajánlatot kérhet az Árajánlat kérése gombra kattintva,vagy a jobb alsó sarokban, a "hagyj üzenetet" fül alatt, illetve az alábbi elérhetőségeim egyikén.